(मार्ग शुक्ल पुर्णिमा, योमरी पुन्ही)
प्राय: नेवार परिवारहरुमा यस दिन योमरी बनाइन्छ। तर यस गाउँमा योमरी को सत्ता घिउ, चाकु हालेर मन्दिरको आकर आउने गरी ठुल- ठुलो गोजामरी पकाएर आफ्नो भकारीमा राख्ने चलन छ। ३ दिन पछी उक्त गोजामरी निकालिन्छ। यसो गर्नाले भकारीको धान सुक्दैन भन्ने विश्वास रही आएको छ।
यस दिन हरसिदी भवानी को नाच समेत हुने हुँदा गाउँले जात्राको रुपमा मान्दछन् जसलाई योमरी पुन्ही भन्ने गरिन्छ।
प्राय: नेवार परिवारहरुमा यस दिन योमरी बनाइन्छ। तर यस गाउँमा योमरी को सत्ता घिउ, चाकु हालेर मन्दिरको आकर आउने गरी ठुल- ठुलो गोजामरी पकाएर आफ्नो भकारीमा राख्ने चलन छ। ३ दिन पछी उक्त गोजामरी निकालिन्छ। यसो गर्नाले भकारीको धान सुक्दैन भन्ने विश्वास रही आएको छ।
यस दिन हरसिदी भवानी को नाच समेत हुने हुँदा गाउँले जात्राको रुपमा मान्दछन् जसलाई योमरी पुन्ही भन्ने गरिन्छ।
Source: हरसिदी एक संक्षीप्त परिचय
Yomari |
Yomari Punhi is a post harvest festival celebrated by Newars which falls on the full moon day in
the Nepalese month of Mangsir. During the festival Goddess Annapurna
(the Goddess of Food Grains) is worshipped and sweetmeats are prepared from
the newly harvested rice. Yomari – a sweetmeat of rice flour shaped like a
fig and filled with jaggery and sesame seeds is prepared. This delicacy is the
chief item on the menu during Yomari Punhi.
Source: explorehimlaya.com
No comments:
Post a Comment